Versek Szódával - 1956 fiatal alkotók szemével

A zenés rendhagyó irodalmi produkció négy város összesen öt gimnáziumában került megrendezésre 2017. február 16-tól március 10-ig az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

Hetekkel az előadások előtt egy-egy Irodalmi Postaládát helyeztünk el az iskolákban "Dobd be magad" felirattal. A diákok ebbe dobhatták be 1956-os vagy más tematikájú írásaikat vers, novella és esszé kategóriában. A legjobb alkotások szerzőivel felvesszük a kapcsolatot, ha igénylik, hasznos tanácsokkal látjuk el őket, és publikáláshoz segítjük hozzá irodalmi fórumokon.

Az előadásra érkezett egy író (Csender Levente), egy költő (Szálinger Balázs), egy zenész (Keleti András) és egy műsorvezető (Mikos Ákos). Ez utóbbi szereplő, aki rikkancsként az Irodalmi Újság 1956. november 2-i, "forradalmi" számát népszerűsítette, időutazásra invitálta vendégeit és az iskolai hallgatóságot, hogy együtt elevenítsék meg a forradalmat az irodalom és a zene segítségével. A költőt és az írót arról faggatta, milyen viszony fűzi őket 1956 szellemi örökségéhez, hogyan lehet azt ma méltó módon és eleven formában átadni a még fiatalabbaknak. Előkerültek korabeli versek, idézetek, történetek, de saját, erre az alkalomra írt dialógus is elhangzott. A zenész mindezt szintén az előadáshoz komponált dalkompozíciókkal gazdagította, amelyek vagy egy közismert verset vagy egy komolyzenei darabot vagy épp egy popslágert keltettek életre.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján létrehozott Emlékbizottság támogatta.

1956 fiatal alkotók szemével

(rendhagyó irodalomóra gimnáziumoknak)

Csender Levente

Szálinger Balázs

Keleti András

Fotók a gimnáziumi előadásokról 1956 60. évfordulója alkalmából 2017. február 16. és március 10. között

Versek Szódával 1956

A közkedvelt irodalmi talk-show legutóbb, 2016 őszén négy alkalommal olyan alkotókat látott vendégül a Pinceszínházban, akik szereplői voltak az 1956-os eseményeknek. Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megrendezésre került előadások azon költőink, íróink előtt tisztelegtek, akik kiálltak a forradalom szellemisége és öröksége mellett, vállalva meghurcoltatást, börtönt, emigrációt.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Ágh István

Buda Ferenc

Ferdinandy György

Sárközi Mátyás

Fotók az előadásokról 1956 60. évfordulója alkalmából 2016 szeptember 29. és 2016. december 1. között