Csörsz Rumen István (1974)
irodalomtörténész, régizenész

A 18-19. századi magyar közköltészet kutatójaként az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetében dolgozik, a névtelen énekszerzők mellett például Balassi Bálint, Faludi Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály, Pálóczi Horváth Ádám és Arany János életművét kutatja.
Muzsikusként főként középkori, reneszánsz és barokk zenével foglalkozik a Musica Historica együttes vezetőjeként és szólistaként, de más formációknak (pl. Carmina Danubiana, Falkafolk, Sebestyén Márta együttese stb.) is tagja.

Kutatásaiért Kiss József-, Martinkó András- és Faludi Ferenc-díjban részesült, régizenészként Tinódi-lanttal tüntették ki.

"Arany János igazi apafigura. Gyerekkorom óta annak érzem, még a néha távolságtartó sorok mögött is látom az arcát, a szomorú alaptónus mögött a tréfákat, a kritikus homlokránca mögött a gondoskodó, sőt aggodalmas szeretetet. A tamburás öregúr csak látszólag öreg, ám a lelkében idők-terek között mozog a zenei emlékek hullámhosszán. Olyasvalamit hoz át a közös múltból versben és dallamban is, ami nála utoljára telik meg színekkel, mintha az alkonyat Arany-hídján közlekedhetnénk. Ezt ő jól tudta és érezte, s ezáltal mindenkit meg tud szólítani ma is. A nagymamám például ezerszer elmondta nekem a kedvenc Arany-versét,  A fülemülé t, amit azóta is csodálok. Az útkeresésben a zene sokat segít, akár Arany saját dallamaira, akár a rengeteg megzenésítésre gondolunk. A  Szondi két apródjá t óvodás korom óta, Koncz Zsuzsa lemezéről tudom fejből, szerintem sokan vagyunk így a korosztályomból. (Még az iskolai szavalóversenyen is vigyáznom kellett, nehogy énekelve folytassam valahol.)  A walesi bárdok at a Kalákától hallottam először, a diósgyőri várból közvetítették a nyolcvanas évek közepén a tv-ben. Csoda, hogy adásba engedték, minden sora és hangja áthallásos volt; valósággal hipnotizálta a közönséget. Ezen felbuzdulva, pár hét gitározás után rávetettem magam a  Török Bálint  megzenésítésére, aztán további versekre. Később, Kobzos Kiss Tamás biztatására felfedeztem Arany 1874-es Dalgyűjteményét is. Manapság ennek hangzó és nyomtatott kritikai kiadásán dolgozom kollégáimmal - Arany mester pedig minden napra tartogat egy meglepetést."