A  Versek szódával  produkció a Magyar Írószövetség rendezésében ezúttal magyarországi gimnáziumokba látogat el. Ezzel több fontos küldetést is vállal: egyrészt, a rendhagyó irodalomórák hagyományára építve, kortárs alkotókkal ismerkedhetnek meg a fiatalok, másrészt - az évfordulóra való tekintettel - Ady Endre művészetéről és életútjáról hallhatnak talán kevésbé ismert történeteket. 

Az előadásról

2019. szeptember 30-tól november végéig 5 gimnáziumba vagy szakközépiskolába látogat el a produkció 10 előadás erejéig.

A szerkesztett és előre megírt dramaturgiára készült előadásban fellép egy költő (Zsille Gábor), egy zenész (Honfi Imre Olivér) és egy színművész (Tóth János Gergely). A műsor gerincét a költő-műsorvezető irodalmi kalauzolása adja: Ady Endre négy arcát villantja fel talán kevésbé ismert történetek által, amelyeket archív fotókkal is illusztrál projektor segítségével. A diákok így a próféta, a szerelmes, az istenkereső és a humoros Ady Endre olvasásához kaphatnak ösztönzést. A színművész versmondásait a zenész improvizációkkal gazdagítja. A végén a zenész Ady Endre  Ki látott engem?  című versét adja elő saját megzenésítésében. 

Búcsúzóul a költő-műsorvezető felhívja az írással foglalkozó diákok figyelmét a produkció tehetséggondozó elemére, hogy aki hozott magával kéziratot (verset, novellát), az dobja be írásait az előre jól látható helyre kiakasztott zsákba. A kéziratokat feldogozzuk, és a legtehetségesebbek meghívást kaphatnak a következő  Versek szódával  alkotótáborba. Ezt megerősítendő és kedvcsinálásképpen, az előadást a legutóbbi alkotótáborról készített kétperces kisfilmmel zárjuk. 

Az esemény gesztusértékű eleme, hogy mindenki erre a célra és témára tervezett könyvjelzőt vihet haza emlékbe. 

Tehetségkutatás