"ADY ENDRE ARCAI"

VERSEK SZÓDÁVAL - ADY ENDRE

KORTÁRS ALKOTÓK SZEMÉVEL

Rendhagyó irodalomórák gimnáziumokban és középiskolákban

Programleírás

A Kultúrvonal Produkciós Iroda Versek szódával című produkciója újra gimnáziumokba és szakközépiskolákba látogat el. Ezzel továbbra is vállalja három fontos küldetését: egyrészt, a rendhagyó irodalomórák hagyományaira építve, kortárs alkotókkal ismerkedhetnek meg a magyar fiatalok, másrészt közvetlen művészi impulzusokat nyerhetnek, harmadrészt nem csupán a résztvevő alkotók műhelyébe pillanthatnak be a műsor folyamán, hanem - az évforduló apropóján - Érmindszent szülötte, a költőóriás Ady Endre művészetét is rendhagyó módon vizsgálhatják: kortárs művészek szemüvegén keresztül. A szervezésben számítunk a helyi magyartanárok és iskolaigazgatók hatékony közreműködésére is.

Egy-egy iskolában több osztályt vonnak össze 45-50 perc, tehát egy bő tanóra erejéig, hogy minél nagyobb létszámban érhessük el a tanulókat.

Produkcióink zavartalan technikai bonyolítása érdekében stábunk állandó kísérője egy színpadmester is, aki a hangosítás és egyéb műszaki feltételek biztosításáért felelős. Az eseményeket rögzítjük fotók és videofelvétel formájában.

Az előadásról

A szerkesztett és előre megírt dramaturgiára készült előadásban fellép egy költő (Zsille Gábor), egy zenész (Honfi Imre Olivér) és egy színművész (Tóth János Gergely). A műsor gerincét a multimédiás vetítések és bejátszott zenei anyagok adják, hogy a mai fiatalokhoz közelálló eszközökkel minél közelebb hozzuk hozzájuk Ady Endre művészetét, kedvet csinálva műveinek olvasásához. A színművész verseket ad majd elő. A költő pedig házigazdagént vezeti a műsort és a diákokat Ady világában. A zenész Ady-dalokkal is készül, de épít majd az improvizációra is.

Az esemény gesztusértékű eleme, hogy mindenki erre a célra és témára tervezett könyvjelzőt vihet haza emlékbe. A színpadkép állandó eleme továbbá egy erre az alkalomra készült roll-up, melyen a támogató logóját is feltüntetjük.

Tehetségkutatás

Gimnáziumi és szakközépiskolai sorozatunk rendívül fontos része a tehetségkutatás is. Ennek érdekében az iskolák tanárai közreműködésével egyrészt népszerűsítjük ezt a programelemet, másrészt összegyűjtetjük a diákok írásait. Így, a műsort követően, azok a diákok, akik irodalmi ambíciót dédelgetnek magukban, saját alkotásokat adhatnak át szereplőinknek, melyeket kielemzünk majd, és e-mail-ben válaszolunk rájuk, hasznos tanácsokkal látva el a szárnyaikat próbálgató fiatalokat.

Legutóbbi turnénk hozadéka, hogy Székelyföldről is jelentkeztek diákok az idei Versek szódával alkotótáborunkba, amely júliusban került megrendezésre Királyréten. Idén Felvidékre is ellátogattunk, hogy bővítsük a kört, további tervünk, hogy idővel valamennyi határon túli és anyaországi magyar gimnázium és szakközépiskola rendszeres programjai legyenek rendhagyó összművészeti irodalomóráink.

A legtehetségesebbek kezét később sem engedjük el, példa rá, hogy az idei táborunk kiemelkedő diákjainak írásaiból novemberben egy kis összeállítást publikáltattunk, amelyet irodalmi esten mutattunk be.