A Kultúrvonal Produkciós Iroda Versek szódával című produkciója ezúttal székelyföldi és felvidéki gimnáziumokba látogatott el, ahová ritkábban jutnak el anyaországi alkotók. Ezzel több fontos küldetést is vállalt: egyrészt, a rendhagyó irodalomórák hagyományára építve, kortárs alkotókkal ismerkedhettek meg az ottani magyar fiatalok, másrészt - az évfordulóra való tekintettel - Ady Endre művészetéről és életútjáról hallhattak kevésbé ismert történeteket.

Az előadásról

2018.november 21. és december 10. között 6 határon túli gimnáziumba látogat el a produkció.

A szerkesztett és előre megírt dramaturgiára készült előadásban fellépett egy költő (Zsille Gábor), egy zenész (Honfi Imre Olivér) és egy színművész (Tóth János Gergely). A műsor gerincét a költő-műsorvezető irodalmi kalauzolása adta: Ady négy arcát villantotta fel talán kevésbé ismert történetek által, amelyeket archív fotókkal is illusztrált projektor segítségével. A diákok így a próféta, a szerelmes, az istenkereső és a humoros Ady Endre olvasásához kaphattak ösztönzést. A blokkokat mindig egy vezérvers indította el a színművész tolmácsolásában, amelyet a zenész improvizációkkal támogatott, mélyített különböző hangszerek segítségével, valamint vetített versklippek illusztrálták. A negyedik blokk elején, amelynek felütését Ady egy ifjúkori tárcája adta a messzelátóról, egy Chaplin filmjeiből válogatott ideillő összeállítást vetítettünk, így a színész mintha szinkronizálta/kommentálta volna a látottakat, miközben a zenész régi mozik és vásárok hangulatát idézte meg hangszereivel. A végén a zenész Ady Endre Ki látott engem? című versét adta elő saját megzenésítésében.

Búcsúzóul a költő-műsorvezető felhívta az írogató diákok figyelmét a produkció tehetséggondozó elemére, hogy aki hozott magával kéziratot (verset, novellát), az dobja be írásait az előre jól látható helyre kiakasztott zsákba (erre érkezés előtt egy-két héttel már felhívtuk az iskola tanárainak a figyelmét, hogy hirdessék a diákok között). A kéziratokat feldogozzuk, és a legtehetségesebbek meghívást kaphatnak a következő Versek szódával alkotótáborba. Ezt megerősítendő és kedvcsinálásképpen, az előadást a legutóbbi alkotótáborról készített kétperces kisfilmmel zártuk.

Az esemény gesztusértékű eleme, hogy mindenki erre a célra és témára tervezett könyvjelzőt vihetett haza emlékbe.

Tehetségkutatás